30.5.2012

3 kuukautta muuttoon

Takaraja raksaaamiselle on nyt lyöty lukkoon: muuttamaan pitäisi päästä elokuun loppuun mennessä. Nykyinen asunto meni kaupaksi kahdessa viikossa ja nyt alkaa oikeasti tuntua jo painetta, että joskus raksasta pitäisi tulla koti.

Maisemaa parvekkeelta takapihalle päin. Terassit valetaan vielä tällä viikolla.
Kauhea kiire siis valita pintamateriaalit. Aamulla kävimme pikaisesti Lielahden K-raudassa katsastamassa parketit ja laminaatit ennen Laattapisteelle menoa. Siellä pähkäiltiin reilut kaksi tuntia kaakeliasioita. Budjetti rajoittaa villiintymistä sillä saralla, mutta aika kivoja vaihtoehtoja silti löytyi. Perjantaina käydään katsomassa myös Pukkilan laattoja vertailun vuoksi.


Toisille tämä vaihe on juuri se kaikkein mukavin, kun pääsee miettimään värimaailmoja ynnä muuta. Ei minulle. Minulla ei ole minkäänlaista kykyä kuvitella miltä mikäkin väri tai kaluste tai mikään näyttäisi yhdessä jonkun muun kanssa. Siksipä hankin joskus pari vuotta takaperin remppaa tehdessä opuksen nimeltä Sisustajan väriopas (Anna Starmer), jonka avulla voi hahmotella mieleisiään väriyhdistelmiä.

Alakerran seinät mies tahtoo pitää valkoisina ja hyvä niin: vähemmän miettimistä. Vielä kun joku kertoisi mikä on maalarinvalkoinen jollakin värikoodilla. Kun olen käsittänyt että se on valkoista joka sävytetään joko mustalla tai punaisella, niin on jokseenkin hämmentävää että puhutaan vain yhdestä väristä. Tahtoo nähdä värimallin!

Lastenhuoneisiin olin suunnitellut puuterista vaaleanpunaista ja/tai vaaleanviolettia tytölle, ja raikasta vaaleanvihreää ja/tai vaaleansinistä pojalle. Kannoin rautakaupasta tänään kotiin Tikkurilan värimalleja. Tyttö tyrmäsi oman suosikkini Näsiä H417 suoralta kädeltä. Hänen suosikkejaan olisivat Pioni X337, Marilyn G342 ja Hyasintti X342.

Näsiä
Pioni
Marilyn
Hyasintti
Mies ilmoitti sitten ettei jaksa alkaa kikkailla kaksiväristen huoneiden kanssa, eli yhdellä pitäisi mennä. No suunnittelin sitten että pikkuinsinööri 3 vee ei itse vielä paljon värien päälle perusta, joten hänen huoneessaan seinät voisivat olla vihreät tyyliin Tikkurilan Aaloe X381, ja tekstiileissä voisi käyttää toista mieleistäni sävyä Pisara G351. Kun sinisiä tekstiilejä on kumminkin helpommin saatavilla kuin vihreitä, niin helpompi näin päin. Ja kuinkas sitten kävikään: pikkuinsinööri tarrasi kiinni siniseen eikä ottanut kuuleviin korviinsakaan että vihreäkin on kaunis väri. 

Aaloe
Pisara
Että näin putkeen lähti menemään nämä värisuunnitelmat... Jostakin syystä en osaa yhtään hahmottaa oman makuuhuoneen väriä. Meillä on kirsikanvärinen sänky ja yöpöydät, ja minusta se on vähän haasteellinen yhdisteltävä niihin väreihin joista tykkään. Lisäksi mies ei tunnu välittävän sinisestä. 


Mitenköhän olisi Lumo S427? Miehen ehdotus oli "harmaa". 

24.5.2012

Kesän kunniaksi lämmöt päälle

Kun aurinko viimein on alkanut helliä lämmöllään, saimme viimein myös lämmityksen päälle. Maalämpöpumppu käytiin asentamassa maanantaina, ja samalla autotalliin asennettiin lämmitysputket odottamaan lattiavalua. Hei hei sähkölämmitin! Kyllä sitä tulikin talvella ulkoilmaa lämmitettyä sähköllä niin että laskuja ei oikein tohdi ajatellakaan.


Asentajat kytkivät lämminvesivaraajankin paikoilleen, tai siis lähinnä siihen mihin se oli sattunut tekniseen tilaan tupsahtamaan. Hieman taas ärsyttää se tyyli, ettei yhtään katsota mitä ollaan tekemässä. LVI-suunnittelijan kanssa tarkkaan hioimme eri komponenttien sijoittelun niin, että etäisyydet ovat kunnossa ja tarvittaessa pumpun saa ulos teknisestä tilasta. No toteutus tehtiin täysin piirustuksia vilkaisematta, joten varaaja nököttää melkoisen keskellä väylää. Hyvä että siitä itse pääsee ohi kulkemaan.


Teknisen tilan täytteenä on nyt myös keskuspölynimuri. Saa nähdä mistä ne imuroidut legopalikat sun muut tulevaisuudessa löytää, jäävätkö putkiston mutkiin vai päätyvätkö säiliöön saakka. Jokunen viikko takaperin ihmettelin minne keväthuivini oli kadonnut, kun etsin kaikki paikat eikä sitä löytynyt. No sitten pölypussia vaihtaessa tarkistin mitä kaikkea imuri oli syönyt, ja sieltähän se huivi sitten löytyi. Ei mitään hajua kuinka se sinne oli joutunut.


Muita edistysaskelia: saunan panelointi on valmis. Nyt kun lämmitys on päällä ja lattia saa kunnolla kuivua on pian laatoitus edessä. Vedeneristys tullaan aloittelemaan varmaan ensi viikolla, mutta laattoja me ei olla vielä edes alettu miettimään. Jälkijunassa tullaan sisustuksen suunnittelussa.

Ulkoterassit on valmisteltu myös valua varten. Melkoiset systeemit onkin tulossa, mies juuri laski että lattiapinta-alaa on terasseilla melkein enemmän kuin sisätiloissa!

Makuuhuoneiden pohjamaalaus on hyvässä vauhdissa. Pitäisi käydä maalitkin hankkimassa jossain välissä. Lastenhuoneiden värityksen olen suurin piirtein mielessäni miettinyt, mutta oman makuuhuoneen visio puuttuu täysin. Mies sanoi että harmaata. Mutkun tahtoisin jotain oikein syvää ja runsasta väriä, vaikka violettia tai luumunpunaista tai tummaa ruskeaa...

Tänään kävimme töiden jälkeen pyörähtämässä Ikeassa katsomassa miltä heidän allaskalusteensa näyttävät luonnossa. Kun tuntuu että budjetti on ylittynyt vähän joka käänteessä, niin tässä kohtaa olisi aika helppo säästää.
120-senttinen Godmorgon-kaapisto Odensvik-altaalla oli kivan näköinen ja toimivan oloinen. Allas nyt ei ole ihan sellainen kuin tahtoisin mutta eipä tosiaan ole hintakaan. Saa nähdä mihin päädytään, Nixin tarjouskin oli ihan ok ja allas olisi paremman näköinen.

Muistutanpa vielä myytävänä olevasta lämpökanaaliputkesta ja asuntovaunusta!

10.5.2012

Parin viikon kuulumiset

Sairastupaa on taas pyöritetty viime viikot oikein urakalla, viimeisimpänän lasten vesirokko ja oma poskiontelontulehdus. Onneksi mies on pysynyt terveenä ja vienyt rakennusprojektia eteenpäin.

Parin viikon saldo:

  • seinät tasoitettu
  • teknisen tilan seinät maalattu
  • lattiat hiottu
  • ilmastointikone kylmäkennoineen asennettu
  • saunan rakentaminen aloitettu
  • liukuovikaapit tilattu eteiseen
  • Siemensin kodinkoneet tilattu keittiöön
  • varaston peltikatto viimeistelty
  • terassien ja autotallin lattiavaluvalmistelut aloitettu

Tahti on niin kova ettei perässä meinaa pysyä. Unohdin varmaan listasta vaikka mitä.

Niin valkoista!

Ilmastointilaite, maakylmäkenno ja äänenvaimentimia liuta

Lattioiden hionnan jälkeen pölyä oli kiitettävästi

 Vanerikotelot piti vielä levyttää kauttaaltaan kipsilevyllä, että lopputuloksesta saadaan kestävä

Sauna-Satua ja verhoilukivelle sopiva kolonen
Aika on tullut laittaa myös nykyinen asunto myyntiin. Kuinka tuntuu että tämä päivä tuli aikaisemmin kuin odotin?